Va amintiti de cutia cu ventuze a bunicii?

Mânuia borcănelele cu ușurință, folosind flacăra lumânării, apoi le întorcea și le așeza pe spatele celui răcit și le ținea așa câteva minute. A doua zi bolnavul se simțea mai bine. Răceala și junghiurile dispăreau ca prin minune. Astăzi, tehnica nu mai este atât de folosită acasă, dar terapia cu ventuze, extrem de apreciată în medicina tradițională chinezească și în cabinetele moderne de masaj.

Ventuzele făceau cândva parte din trusa terapeutică a doctorului sau a vraciului și medicina populară le folosea la tratarea:

  • răcelilor și stărilor gripale
  • durerilor musculare
  • congestiilor pulmonare
  • nevralgiilor intercostale
  • bolilor de sânge
  • durerilor de spate

În epoca aparaturii medicale avansate, ventuza a rămas, totuși, o metodă sigură de terapie, dacă este aplicată la momentul și pe locul potrivit. Poate chiar să înlocuiască tratamentul obișnuit, ventuzele fiind eficiente și în virozele care se manifestă imun la antibiotice.
Principiul terapiei cu ventuze e simplu: aducerea bolii din profunzime la suprafață, de unde poate fi mai ușor eliminată de organism.

Printre avantajele acestui tratament se enumera:

  • fortifierea sistemului nervos și imunitar
  • îmbunătățirea microcirculației
  • ameliorarea tensiunii acumulate în mușchi

Ventuzele sunt interzise gravidelor, persoanelor cu boli dermatologice sau cu fragilitate vasculară, tulburare de coagulare și alcoolism.
Aplicarea ventuzelor de sticlă sau de cauciuc rămâne o tehnică mereu actuală, cu efecte benefice în cazul durerilor musculare, afecțiunilor respiratorii și celulitei.
Cum funcționează?
Prin aplicarea ventuzei, la suprafața pielii se produce un vid care trage pielea în sus, vasele capilare se rup și sângele iese în afară, prin piele, producând pete de culori diferite. La început, petele sunt roșii sau albastru-verzui, apoi se colorează în galben. Arată alarmant și sunt cu atât mai colorate cu cât afecțiunea tratată a fost mai gravă, ele nu sunt dureroase și dispar în 3-7 zile. Pare a fi o metodă brutală, dar nu este în niciun fel dăunătoare.
Se spune că în vidul din interiorul ventuzelor se acumulează și se descompune tot ce este rău în sânge. Se produce un aflux al sângelui în zonele bolnave, grăbind resorbția toxinelor, vindecarea și dispariția simptomelor bolii. Ventuzele nu s-au demodat deloc. Au același rol terapeutic de mii de ani și același efect benefic, chiar dacă azi bolile sunt mult mai multe și mai grave.