Masaj terapeutic, decontracturant

Masajul terapeutic intereseaza segmente de corp a caror patologie poate fi influentata si ameliorata.

De exemplu:

 • contracturile musculare aparute in general datorita pozitiei vicioase
 • coloana lombara sau cervicala cu patologia discala si contractura musculara asociata
 • membrele superioare si inferioare cu sechele de hipo/atrofie musculara posttraumatica
 • articulatiile cu patologie reumatismala

Efecte si beneficii:

 • reface muschiul obosit prin cresterea schimburilor vasculare, a aportului de substante nutritive si indepartarea deseurilor metabolice
 • creste rezistenta musculara la efort si viteza de refacere dupa traumatisme si atrofii
 • combate staza sanguina si limfatica
 • produce un fenomen de drenaj si rezorbtie cu ameliorare secundara a troficitatii celulare
 • modifica usor compozitia sangelui, crescand numarul de hematii si leucocite
 • creste imunitatea
 • calmeaza durerea
 • are efecte directe si/sau mecanice asupra reglarii secretiei-excretiei si motilitatii viscerelor

Ca sa intelegem mai bine actiunea masajului asupra corpului trebuie sa specific faptul ca acesta  actioneaza la mai multe nivele. Asupra aparatului circulator, el influenteaza  circulatia venoasa, favorizand circulatia de intoarcere deci usurand activitatea inimii. La nivelul circulatiei limfatice, masajul favorizeaza micsorarea edemelor, iar la nivelul capilar, mareste permeabilitatea peretelui vascular. Masajul actioneaza si la nivelul arterioral sau arterial, marind fluxul sanguin.
La nivel neuropsihic, efectele sedative si analgezice sunt cunoscute cand manevrele se executa lent. In schimb, cand masajul se executa prin manevre energice, efectul este opus, si anume un efect de trezire, de limpezire. In ambele cazuri, starea de bine este descrisa de catre pacient. Actiunea masajului asupra sistemului muscular are efecte stimulante, relaxante, decontracturante, decongestive. Tegumentele actioneaza si ele prin vasodilatatie, cresterea elasticitatii cutanate, prin cresterea calitatii stratului de colagen, a stratului elastic, activeaza secretia de sebum, favorizeaza exfolierea celulelor cornoase. Astfel, se scurteaza timpul refacerii tisulare.
Un rol important al masajului il reprezinta scaderea grosimii stratului adipos prin accentuarea lipolizei. Viscerele reactioneaza si ele. Tubul digestiv prin efecte antispastice, relaxante sau stimulante ale peristaltismului in functie de intensitate, ritm, lungime si sensul manevrelor folosite in timpul masajului. Asupra aparatului excretor, efectele circulatorii duc la cresterea diurezei. Procedeele clasice care trebuie sa fie nelipsite in timpul unui masaj si succesiunea lor poate porni de la netezire, frictiune, framantare, batere, vibratii. Indicatiile masajului sunt: edeme,, infiltrate subcutanate si nodului musculari indurati, dureri ligamentare, crampe musculare, contracturi musculare, hipertonii de origine centrala, tulburari trofice.
Contraindicatiile masajului sunt procesele inflamatorii active, boli de piele, afectiuni psihice, osteoporoza, tumori osoase benigne sau maligne, fragilitate vasculara. Recomandarea de aplicare a masajelor profilactice sau terapeutice se va face dupa un examen amanuntit efectuat de kinetoteraeut. El va cunoaste particularitatile pacientului si va acctiona in consecinta, adica va hotari tehnicile de masaj pe care le va folosi precum si metoda de aplicare. Ca si o concluzie a acestui capitol, se poate spune ca masajul are efecte benefice asupra sanatatii fizice dar si psihice.