Drenajul limfatic

De ce am alege o sedinta de drenaj limfatic?

Drenajul limfatic este cunoscut ca un masaj special, folosit cu precadere in domeniul cosmetic, pentru eliminarea excesului de lichide retinute in tesuturi. Insa aceasta tehnica are si multe aplicatii medicale, unele pentru boli foarte grave.

Drenajul se efectueaza prin presiuni usoare care actioneaza asupra lanturilor de ganglioni limfatici, nefiind deloc o procedura spectaculoasa ca si tehnica de aplicare! Dar beneficiile asupra sanatatii  sunt extraordinare!
Desi drenajul limfatic este folosit sau cunoscut in Romania mai mult  ca si procedeu estetic as vrea sa ma concentrez mai jos asupra beneficiilor drenajului limfatic asupra afectiunilor medicale care pot fi ameliorate cu ajutorul drenajului.
Am invatat sa efectuez drenajul limfatic „corect” ca si studenta la facultatea de kinetoterapie si va spun cu cea mai mare sinceritate ca nu exista nici cea mai mica asemanare cu ceea ce am invatat prin diversele scoli de masaj pe care le-am absolvit de-a lungul timpului. Nu trebuie sa subliniez faptul ca aceasta tehnica trebuie executata cat se poate de corect deoarece putem produce alte dezechilibre si probleme pacientului, cu atat mai mult daca avem in fata o problema medicala (de ex: o mastectomie).
Sedintele de drenaj limfatic sunt extrem de importante in procesul de slabire, drenajul este  indicat pentru reducerea celulitei, depunerilor de grasime, detoxifierea organismului, reducerea edemelor (si la femei insarcinate) si stimularea sistemului imunitar. Dar si pentru a ne bucura de o sanatate buna si de un sistem imunitar adecvat.
Insa drenajul limfatic este folosit   ca si aplicatie medicala (mai rar in Romania din pacate), deoarece, spre exemplu, in cazul cancerelor de san sunt afectati ganglionii limfatici din zona axilara; in cazul tumorilor de uter sau de ovar, sunt afectati ganglionii din zona inghinala si ganglionii lombari, iliaci, situati profund, in abdomen. Insa zona cea mai importanta, unde se afla rezervorul principal al limfei, este cisterna Chyli - acolo se acumuleaza limfa situata in toata partea inferioara a corpului.
Cu alte cuvinte  daca ganglionii dintr-o anumita zona sunt afectati acestia nu mai pot functiona ca niste „statii de epurare”, iar capilarele nu mai pot prelua surplusul de lichide. Daca nu se realizeaza acest lucru atunci lichidele se vor acumula si vor aparea edemele. Aici intervine drenajul limfatic, cu ajutorul acestuia vom directiona limfa  pe un alt „drum un pic mai ocolit care ajunge insa  la destinatia corecta”.

Sa intelegem mai bine…

Sistemul limfatic are o mare importanta in buna functionare a organismului nostru. Daca el nu si-ar face constiincios datoria, am cadea mult mai usor prada infectiilor de tot felul. Pentru a asigura o buna irigare a tuturor organelor si tesuturilor, inima pompeaza sange sub o presiune destul de crescuta, fapt ce favorizeaza iesirea “apei” din vasele de sange. Nu este o simpla apa , compozitia lichidului dintre celule (numit lichid interstitial) este complexa.. Lichidul interstitial nu mai poate intra inapoi in vasele de sange si daca nu si-ar gasi o cale de a fi drenat, atunci ne-am umfla putin cate putin…Daca sistemul circulator beneficiaza de o „pompita” (inima)  nu acelasi lucru se poate spune si despre sistemul limfatic care nu de putine ori are nevoie de un pic de ajutor, mai ales in conditiile in care nu facem miscare, ne alimentam defectuos, exista alte afectiuni etc.
Simplificand foarte mult, sistemul limfatic se intinde ca o panza de paianjen in intregul corp, la fel ca si capilarele sanguine; insa, spre deosebire de acestea, formeaza numai o jumatate de circuit. Prin sistemul circulator, sangele pleaca de la inima, face un circuit complet si se intoarce la inima. Sistemul limfatic incepe in tesuturi, deci la jumatatea drumului. Capilarele limfatice din tesuturile superficiale sunt situate in imediata apropiere a capilarelor sanguine, avand sarcina sa preia surplusul de lichide si sa-l transporte prin vasele limfatice mari la nodulii limfatici, unde are loc fagocitoza: eliminarea celulelor moarte, a reziduurilor bacteriene etc., dupa care limfa ramane curata. Ganglionii sunt niste statii de epurare, filtre ale sistemului limfatic.

Daca sistemul limfatic nu functioneaza bine…

In momentul in care sistemul limfatic nu mai functioneaza cum trebuie, incepe sa se acumuleze lichidul in exces in tesuturi si apare edemul limfatic. Dar acelasi efect poate sa apara si in urma operatiilor din sfera oncologica, acestea fiind numite edeme limfatice secundare.
De exemplu, in situatia unui cancer de san cu mastectomie, datorita faptului ca tumora este agresiva si se raspandeste foarte repede prin sistemul limfatic, este necesar ca in aceasta interventie sa se scoata si o parte din nodulii limfatici, iar sistemul devine ineficient. Bolnavele sunt predispuse la acumularea in exces a limfei la nivelul bratului. Imunitatea zonei scade, bolnava este predispusa la infectii, iar datorita compresiei crescute poate aparea o lezare in timp a plexului brahial. Se poate ajunge la paralizia bratului in final si, in situatii grave, chiar la amputare. Imunitatea locala scazuta poate duce la infectii cu bacterii, cum ar fi erizipelul, care se manifesta foarte agresiv. Bolnavele trebuie sa-si ingrijeasca cu atentie bratul: sa nu se intepe, sa nu se zgarie, sa nu se spele cu apa fierbinte, sa nu se arda etc., pentru ca se pot infecta cu microbi din mediu. Deficitul imunitar al zonei, in cazul unei infectii microbiene, duce in numai cateva minute la febra de peste 40gr.C, mana se inroseste foarte puternic si reprezinta o urgenta medicala.

Afectiunile care pot fi tratate prin drenaj limfatic:

Drenajul este recomandat in cazurile tuturor edemelor limfatice, incepand cu celulita (pentru ca si aceasta este un lipedem in miniatura), continuand cu limfedemele avansate, cele secundare (edeme limfatice post-mastectomie, post-histerectomie etc.) sau post-traumatice.
Spre exemplu  dupa un traumatism la nivelul genunchiului, se acumuleaza lichid in articulatie, iar piciorul nu mai poate fi miscat, articulatia fiind blocata. In aceasta situatie, drenajul este extrem de eficient si cu rezultate imediate, pentru ca se elimina lichidul. Cand sistemul limfatic este intact, pacientul isi revine rapid. Dupa extractii dentare, drenajul limfatic al fetei determina o vindecare de doua ori mai rapida, pentru ca se dreneaza lichidul de inflamatie din zona, iar durerea scade!
Si insuficienta venoasa cronica are indicatie pentru drenaj limfatic, existand situatii cand se poate ajunge la ulcer de gamba: acesta incepe printr-un colorit specific, pentru ca sangele se infiltreaza prin tesuturi, vasele se dilata tot mai mult, sangele balteste si se ajunge la ulceratie. In aceste cazuri, atat drenajul limfatic, cat si terapia compresiva sunt foarte importante.
Femeile insarcinate, care au o compresie puternica a vaselor limfatice mari in zona abdomenului si a vaginului (practic, limfa nu mai are pe unde sa se elimine si incepe sa li se umfle picioarele), acumuleaza lichid in exces, iar dupa nastere raman cu picioarele umflate. Acestea pot sa faca drenaj limfatic, pentru ca le ajuta foarte mult. De asemenea, si cei care tin diete alimentare in cadrul curelor de slabire pot face drenaj limfatic, pentru ca se creste fluxul limfei si se ajunge la o eliminare mai rapida a toxinelor. Edemul limfatic are mai multe grade, iar in faza cea mai avansata vorbim de elefantiazis, cand membrul este imens.

Drenajul limfatic are insa si contraindicatii…

Exista contraindicatii zonale sau totale. O contraindicatie totala este edemul limfatic cardiac, datorat unei insuficiente a cordului drept. Partea respectiva este slabita si nu mai poate sa preia cantitatea normala de lichid. Sistemul limfatic functioneaza cum trebuie, el impinge limfa in sus, dar inima nu poate sa proceseze atat lichid, astfel ca acesta stagneaza, zona se umfla si apare un edem limfatic bilateral, al ambelor membre, simetric, de consistenta moale. In acest caz, prin drenaj, nu facem decat sa impingem o cantitate mai mare de lichid, iar inima va obosi si mai tare.